• Karczoch

    Zbawienny wpływ karczocha.

    sałatka z karczochaKarczochy chronią wątrobę i pomagają w jej odbudowie, jak również pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Dzięki zawartej w tym warzywie cynarynie, wątroba może lepiej usuwać toksyny, które zgromadziliśmy podczas mroźnych miesięcy. Cynaryna sprzyja wątrobie, ponieważ stymuluje regenerację jej komórek. Pomaga strawić tłuste posiłki, pobudza wydzielanie żółci i wspiera jej przepływ z wątroby do dwunastnicy. Tam tłuszcz zamieniany jest na małe kropelki, które z łatwością dostają się przez ścianki jelit do krwi. Dwie sztuki karczocha dostarczają prawie całej dziennej porcji błonnika, który pomaga nam chudnąć. Ten roślinny składnik przyspiesza bowiem wędrówkę jedzenia a naszych jelitach i zmniejsza wchłanianie tłuszczów. Pęczniejąc w żołądku, łagodzi uczucie głodu. Serca karczochów na figurę działają również długofalowo, bo zawarte w nich związki roślinne obniżają poziom glukozy we krwi. Dzięki temu rzadziej dopada nas wilczy apetyt. Najsmaczniejsza część karczocha to jego środek, czyli tak zwane serce. Aby się do niego dostać, trzeba obrać stwardniałe liście, ściąć wierzchołek i natychmiast skropić go sokiem z cytryny, bo inaczej ściemnieje. Po ugotowaniu odcinamy łodygę i wykrawamy jasny środek. Pozostałe ugotowane liście można podać jako przystawkę z dipem. W sklepie warto się upewnić, że karczoch nie ma brązowych plamek, a końce liści nie są wysuszone. Można tez kupić marynowane serca karczochów w słoiku.

    Nagromadzone w ciągu długiej zimy toksyny mogą powodować wypryski na skórze i ciągłe zmęczenie. Gdy wiosną zapragniemy oczyścić organizm i zachować szczupłą figurę, do diety warto wprowadzić karczochy. Zjedzona co jakiś czas sałata z tych warzyw pomoże wątrobie skuteczniej usuwać trucizny.

    SAŁATKA Z KARCZOCHÓW

    1 słoik karczochów w oleju słonecznikowym

    mieszanka sałat

    3 łodygi selera naciowego

    8 marynowanych papryczek czereśniowych

    1 średnia czerwona cebula

    Umyte i osuszone sałaty wymieszaj z przekrojonymi na ćwiartki sercami karczochów. Rozłóż na talerze, danie udekoruj papryczkami, pokrojonymi na plastry selerem oraz cebulą posiekaną w piórka. Dwie łyżeczki octu, np. białego wina, wymieszaj z połową łyżeczki musztardy i odrobiną cukru, dodaj przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku i dolej trzy łyżki oliwy. Całość ubij widelcem albo mikserem, tak aby uzyskać sos o konsystencji emulsji. Polej po nim sałatkę i od razu ją podawaj.

    SMACZNEGO!

    Sorry, the comment form is closed at this time.