• Miód rzepakowy

    Właściwości i zastosowanie miodu rzepakowego.

    miód rzepakowyCena miodu rzepakowego to 24 zł za słoik 1,3 kg. Zapraszamy do zakupów, link znajduje się w bocznym menu. Zamówienia na pozostałe rodzaje miodu, pyłek, propolis, wosk i inne poprzez kontakt

    Rzepak jest rośliną którą można bardzo często spotkać w naszym kraju na przydrożnych plantacjach. Kwitnie on na żółto na przełomie kwietnia i maja. Zawiera w sobie substancje lecznicze, dlatego oprócz tego że uprawia się go do produkcji olejów i pasz, pszczoły doceniły jego walory.
    Miód rzepakowy jest odmianą miodu wiosennego, najbardziej popularnego w naszym kraju. Pozyskiwany jest w okresie kwitnienia rzepaku, czyli jak wyżej wspomniane na przełomie kwietnia i maja. W stanie płynnym ma on kolor słomkowy, prawie bezbarwny, zależy z jakich roślin został pobrany nektar. Po skrystalizowaniu, które następuje najszybciej ze wszystkich rodzajów miodów, przybiera barwę białą lub szarokremową (smalcowatą). Następuje ona szybko ponieważ ma niską zawartość wody i przewagę glukozy nad fruktozą. Jego zapach zarówno w postaci płynnej jak i skrystalizowanej jest słaby, mało wyczuwalny, zbliżony do zapachu kwiatów rzepaku. Smak ma mdły i bardzo łagodny.
    Miód rzepakowy ma szerokie zastosowanie w lecznictwie i żywieniu. Ma w swoim składzie wysoki poziom prostego cukru, łatwo przyswajalnego przez organizm, przez to jest zbawienny w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego. Jest zalecany przy takich schorzeniach jak: geriatria, chorobach serca, układu krążenia i naczyń wieńcowych. Jego cenne właściwości poprzez zawartość cukrów prostych wykorzystuje się również przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Miód jest łatwo przyswajalny przez wątrobę dlatego zwiększają jej zdolność do odtruwania organizmu. Ceniony jest w stanach przeziębienia, zapalenia górnych dróg oddechowych (zapalenie gardła, zapalenie błony śluzowej nosa). Łagodzi wtedy kaszel i wzmaga odporność organizmu. Posiada niewielką zawartość biopierwiastków i olejków eterycznych co pomaga w schorzeniach nerek i układu moczowego. Stosowany jest również przy owrzodzeniach żołądka i dwunastnicy, przyspiesza gojenie się ran na tych narządach. Ma zastosowanie tez zewnętrzne, oczyszcza chorą tkankę z elementów martwiczych i ropnych, co przyspiesza gojenie i bliznowacenie się rany. Jeśli krótko po oparzeniu przyłożymy miód do rany unikniemy rozwoju zakażenia i tworzenia się pęcherzy.

    Sorry, the comment form is closed at this time.